dimecres, 15 d’abril del 2009

Prefaci

Ja fa set anys que un grup d’estudiants de Filologia Catalana va decidir empènyer una iniciativa que aglutinés, durant un període de dos o tres dies, estudiants d’arreu dels Països Catalans que compartissin aquesta carrera. L’eix vertebrador, sens dubte, la llengua i cultura que ens uneix.

Aquest projecte es va anomenar Congrés d’estudiants de Filologia Catalana, i des de la seva primera edició s’ha caracteritzat per ser una trobada anual de futurs filòlegs catalans on s’han compartit debats, xerrades, recitals i tota mena d’activitats relacionades amb la llengua i la literatura del país. A més a més, la trobada ha facilitat la comunicació entre estudiants, que d’altra manera i a causa de la distància, no hauríem pogut compartir experiències. Al llarg d’aquestes set edicions, el congrés s’ha celebrat a diverses universitats dels Països Catalans: Tarragona, Lleida, València, Barcelona... Enguany s’havia de realitzar a la Universitat d’Alacant, però per problemes interns, aquest mes de març ens han comunicat que els és impossible dur-lo a terme. Per una qüestió històrica i de tradició, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, reunits en Assemblea de Filologia Catalana el mes de març, ens hem ofert per organitzar-lo pel simple motiu que no volem que hi hagi un any sense Congrés.

A més a més, una de les característiques del Congrés és dedicar-lo a un personatge rellevant de llengua o literatura catalanes. Tres anys enrere, a la UAB, es va dedicar a Maria-Mercè Marçal, dos anys enrere, a la UV, a Joan Fuster i l’any passat, a la UdL, a Manuel de Pedrolo. Aquest any, i commemorant el desè aniversari de la seva mort, el dediquem a la figura de Maria Àngels Anglada, aprofitant que a la UAB gaudim d’estudiosos del tema.

Amb això ens trobem aquí, a les portes del vuitè Congrés d'estudiants de Filologia catalana i amb la il.lusió com a bandera per tirar-lo endavant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada